Dnia 07.02.25r. dzieci z grupy „Żyrafy” oraz „Kangury” wraz z Paniami wybrały się do pizzerii Da Grasso w Świeciu z okazji europejskiego Dnia pizzy. Celem wyjazdu było wzięcie udziału z kulinarnych warsztatach.
Na miejscu przywitały nas przemiłe Panie z obsługi lokalu oraz Pan pizzerman Dawid. Dzieci zostały podzielone na 4-5 osobowe grupy. Dla każdej z nich przygotowane było stanowisko do przygotowania swojej własnej pizzy. Część praktyczną poprzedziła część teoretyczna, podczas której Pan Dawid opowiedział dzieciom o tym, jak wygląda wyrobienie ciasta a następnie całej pizzy. Zadał on również grupom kilka pytań, na które chętnie odpowiadały.
Po krótkim instruktażu przedszkolaki robiły własne pizze. Pan Dawid podchodził kolejno do każdej grupy i prezentował przygotowywanie ciasta. Następnie każde dziecko otrzymało gotowy placek. Kolejne etapy pracy były uzależnione od indywidualnych preferencji dzieci – do ich dyspozycji był sos pomidorowy, oregano, ser, pieczarki, wędlina oraz ananas. Podczas procesu przygotowywania pizzy nad dziećmi czuwały i służyły pomocą przemiłe Panie z obsługi. W oczekiwaniu na wypiek włoskiego przysmaku dzieci otrzymały kolorowanki tematyczne.
Po upieczeniu przyszedł czas na wspólny poczęstunek. Apetyty dopisywały, a dzieci degustowały samodzielnie wykonane pizze. Na koniec każde dziecko otrzymało pamiątkowy dyplom Małego Kucharza, upominek od pizzerii oraz firmowy balon.
Szczególne podziękowania kierujemy do przemiłych Pań z obsługi lokalu Da Grasso oraz Pana Dawida, którzy zadbali o miłe przyjęcie i niezwykłe przeżycie dla naszych przedszkolaków.
Natalia Wardzinska
"Dziecko chce być dobre.
Jeśli nie umie – naucz.
Jeśli nie wie – wytłumacz.
Jeśli nie może – pomóż."
86-130 Laskowice
ul. Mickiewicza 3A