Kapuściane wyzwanie z Kapustą Kamą – Projekt „Witaminki” u „Kangurów”

W pierwszym tygodniu grudnia grupa "Kangury" zmierzyła się z kapuścianym wyzwaniem w ramach projektu edukacyjnego "Witaminki". Tym razem naszym przewodnikiem była Kapusta Kama, która pomogła nam odkryć bogaty świat kapust! Poznaliśmy różne rodzaje tego warzywa – od klasycznej białej kapusty, przez czerwoną, aż po brukselkę i kapustę pekińską. Dzieci z zainteresowaniem dotykały, wąchały, a nawet porównywały wagę naszych bohaterów, tym samym poznając ich strukturę i zapach.
Największą frajdę sprawiło nam wspólne przygotowanie pysznej surówki z czerwonej kapusty. Mali kucharze z zapałem tarli jabłka, wyciskali cytrynę, mieszali wszystkie składniki i degustowali gotową potrawę. Okazało się, że kapusta w formie surówki smakuje wyśmienicie i zyskała uznanie większości małych kucharzy!
Kapuściane spotkanie zakończyliśmy rozmową o zdrowotnych właściwościach warzyw oraz o tym, jak ważne jest ich jedzenie na co dzień. Już nie możemy się doczekać naszego kolejnego bohatera – kto to będzie? Dowiemy się wkrótce!
Anna Makar