Kalarepowe wyzwanie z Kalarepą Klarą – Projekt „Witaminki” u „Kangurów”
W marcu w grupie "Kangury" zrobiło się wyjątkowo chrupiąco! W ramach edukacyjnego projektu "Witaminki" podjęliśmy kalarepowe wyzwanie i odkryliśmy tajemnice Kalarepy Klary. Zanim jednak przystąpiliśmy do kulinarnych eksperymentów, dokładnie poznaliśmy to niezwykłe warzywo.
Przedszkolaki odkryły, że kalarepa to odmiana kapusty, a jej kulista część to w rzeczywistości zgrubiała łodyga, rosnąca tuż nad ziemią. Może być zielona lub fioletowa, ale w środku zawsze jest jasnozielona. Po przekrojeniu dzieci mogły dotknąć, powąchać i w końcu posmakować tego chrupiącego skarbu. Soczysta, lekko słodka kalarepa szybko podbiła serca małych smakoszy! Okazało się, że kalarepa to nie tylko pyszna przekąska, ale też prawdziwa bomba witaminowa, wspierająca wzrok i układ trawienny.
A skoro o smakach mowa... wspólnie przygotowaliśmy chrupiące tortille z serkiem śmietankowym, kolorowymi paprykami i oczywiście świeżą kalarepą. Było smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo!
Nasza witaminowa podróż trwa dalej! W kolejnym wyzwaniu poznamy warzywnego bohatera, który potrafi nieźle namieszać w kuchni i bywa... naprawdę twardy! Kto to taki? Już wkrótce się przekonacie!