Fasolowe wyzwanie z Fasolą Filomeną – Projekt „Witaminki” u „Kangurów”
Czy wiecie, że fasolka szparagowa skrywa w sobie małe niespodzianki? W ostatnim, fasolowym wyzwaniu projektu edukacyjnego „Witaminki” grupa „Kangury” miała okazję poznać to zielone (czasem żółte lub fioletowe!) warzywo.
Fasolka szparagowa to jedna z odmian fasoli zwykłej, a sama fasola należy do roślin strączkowych, czyli takich, których nasiona rosną w strąkach. Dzieci z ciekawością przekroiły fasolkę na pół, aby sprawdzić, co kryje się w środku. Dowiedziały się, że fasola może różnić się długością strąków, wielkością nasion, a niektóre odmiany to rośliny pnące, które z łatwością oplatają podpory. A jeśli spotkamy fioletową fasolkę – to niespodzianka – po ugotowaniu zmienia kolor na zielony.
Podczas tego ostatniego wyzwania wspólnie przygotowaliśmy pyszną zapiekankę warzywną z fasolką, w której znalazły się także ziemniaki, kalafior, ser cheddar, jajko i śmietanka. Dzieci myły, kroiły i układały warzywa warstwami, a na końcu podziwiały złocisty ser zapieczony na fasolce. To danie okazało się strzałem w dziesiątkę – smaczne, kolorowe i pełne zdrowia!
I tak dobiegła końca nasza 10-miesięczna warzywna przygoda! Przez ten czas poznaliśmy aż 11 warzywnych bohaterów, wspólnie gotowaliśmy pyszne i zdrowe dania, a co najważniejsze – każde dziecko odważyło się spróbować czegoś nowego. Kto wie, może te kulinarne odkrycia sprawią, że niejedno warzywo na stałe zagości na ich domowych talerzach!