W maju w ramach projektu edukacyjnego „Witaminki” dzieci z grupy „Kangury” wzięły udział w kolejnym warzywnym wyzwaniu – przygotowały spaghetti z sosem z bakłażana. Ta smakowita potrawa to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także doskonała okazja do nauki o zdrowych składnikach!
Zanim jednak wzięliśmy się za gotowanie, dzieci miały okazję poznać bakłażana – warzywo, które niejednokrotnie budziło ich ciekawość. Aż trudno uwierzyć, że fioletowy bakłażan, który mieliśmy w rękach, ma aż tyle do zaoferowania! Dzieci dowiedziały się, że bakłażan występuje nie tylko w fioletowym kolorze, ale także w innych odcieniach – białym, zielonym i żółtym! Każdy kolor ma swoje wyjątkowe właściwości smakowe: bakłażan zielony jest delikatniejszy, a żółty – słodkawy. „Kangury” poznały również właściwą nazwę tego warzywa – psianka podłużna – i dowiedziały się, że bakłażan należy do tej samej rodziny co pomidory, ziemniaki czy papryka! Sprawdziliśmy też jak wygląda miąższ bakłażana – delikatny, kremowy i trochę gąbczasty, który po obróbce cieplnej staje się wyjątkowo miękki i pyszny. Jednak uwaga! Dowiedzieliśmy się, że bakłażanów nie można jeść na surowo, ponieważ zawierają one toksyczną substancję – solaninę. Ale nie ma się czym martwić! Podczas gotowania lub pieczenia ta substancja znika, a bakłażan staje się bezpieczny i smaczny.
W kulinarnym wyzwaniu dzieci samodzielnie przygotowały pyszny sos bakłażanowy, który idealnie komponował się z makaronem. Oczywiście, każdy miał okazję spróbować tej warzywnej zapiekanki. Okazało się, że to warzywo ma wielu fanów!
A co nas czeka w kolejnym wyzwaniu? Wkrótce poznamy naszego ostatniego warzywnego bohatera – kto to będzie? Przekonamy się już niedługo!
Anna Makar
"Dziecko chce być dobre.
Jeśli nie umie – naucz.
Jeśli nie wie – wytłumacz.
Jeśli nie może – pomóż."
86-130 Laskowice
ul. Mickiewicza 3A